WP5: Dezasamblare şi re-utilizare

Implementarea tehnologiilor pentru dezasamblarea şi reutilizarea materialelor contaminate

Un mare număr de companii elaborează în prezent planuri pentru noi clădiri de birouri sau centre comerciale, care să le înlocuiască pe cele pe care le folosesc în prezent şi care au fost construite, în general, între anii 1950 şi 1970. Aceste tipuri de clădiri sunt contaminate cu substanţe poluante (de exemplu azbest, fibre minerale artificiale, metale grele). Decizia unui investitor de a dezvolta o nouă clădire pe o proprietate existentă sau pe un teren nefolosit anterior depinde de costul revitalizării clădirii sau terenului existent.

Dezasamblarea unei clădiri administrative standard de 100.000 m³ poate rezulta într-o cantitate de deşeuri de circa 25.000 m³. Calitatea materialului din deşeuri variază de la resturi de beton, materiale de construcţie uşoare şi până la substanţe poluante. Cea mai mare parte a acestor resturi poate fi reintrodusă în circuitul materialelor cu respectarea anumitor condiţii. Proporţia materialului reciclabil depinde de pre-investigarea structurii clădirii, de metoda de demolare / separare şi de metodele de procesare.

În cadrul proiectului TIMBRE, va fi elaborată o strategie standard de implementare a tehnologiei  pentru investitori, cu scopul de a reutiliza clădirile existente şi de a proteja mediul şi cu respectarea legislaţiei naţionale în vigoare. Aceasta include strategii pentru demolarea cu impact minim de mediu a clădirilor. Deoarece dezasamblarea şi reutilizarea clădirilor şi structurilor nu este specificată într-o lege sau directivă europeană, TIMBRE va elabora o propunere de standardizare a acestor proceduri.

Contact: Manfred Kühne kuehne@geoexperts.de