• Hunedoara

ECO SID Hunedoara

ECO SID Hunedoara este unul dintre cele şase situri în care proiectul TIMBRE va fi aplicat şi testat. Aici, proiectul doreşte să testeze tehnologiile sale inovatoare şi să discute cu actorii relevanţi despre abordările, tehnologiile şi instrumentele potrivite pentru revitalizarea siturilor contaminate.

Începând cu anul 2004, ECO SID srl, o companie deţinută de consiliul local Hunedoara, a preluat administrarea sitului de 138 ha, care reprezintă mare parte din fosta fabrică de oţel Siderurgica. Situl este situat în zona de sud-vest a Hunedoarei, nu departe de centrul oraşului şi de castelul Corvinilor, care este un punct de atracţie turistică bine cunoscut în Hunedoara. Starea actuală a acestui sit prezintă diferite forme de contaminare, constând din compuşi de gudron, metale grele şi naftalină.

Pentru a afla mai multe despre ECO SID vizitaţi: www.ecosid.ro
Pentru a afla mai multe despre Hunedoara vizitaţi: www.primariahd.ro

Dialogul cu reprezentanții părtilor interesate continuă

După simpozionul de la Hunedoara (din octombrie 2011), dialogul cu specialiștii preocupați de revitalizarea siturilor contaminate a continuat prin câteva întâlniri mai restrânse, desfășurate în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012.

Scopul acestor discuții a fost înțelegerea mai aprofundată a proceselor de luare a deciziilor și mai ales a obstacolelor din calea revitalizării siturilor poluate din România. Pe de altă parte, partenerii TIMBRE le-au oferit participanților informații actualizate privind proiectul TIMBRE și abordarea adaptată fiecărui sit în parte, pe care o promovează acest proiect.

Discuțiile detaliate și implicarea activă a partenerilor TIMBRE și a experților din România au reprezentant un beneficiu pentru toți participanții Următoarele întâlniri și discuții privind proiectul TIMBRE vor avea loc la Hunedoara și la Deva în primăvara acestui an.

Interviu de grup la Petrom City, București (30 ianuarie 2012)

Situri contaminate identificate pe harta României (30 ianuarie 2012)

Informații actualizate privind situl de la Hunedoara (30 ianuarie 2012)

Simpozion privind revitalizarea sitului fostei fabrici Siderurgica

În data de 11 şi 12 octombrie 2011 a avut loc primul simpozion al proiectului TIMBRE la Hunedoara. La acest eveniment au luat parte reprezentanţi ai diferitelor instituţii de la nivel judeţean şi regional dar şi din instituţiile care se ocupă de protecţia  mediului şi de dezvoltarea regională de la nivel naţional.

Experţi români şi internaţionali au întâlnit la Hunedoara pentru un simpozion. Grupul de specialişti au discutat cu toate părţile interesate istoria, moştenirea şi viitorul posibil al sitului fostei întreprinderi Siderurgica. Simpozionul de la Hunedoara menită să instituie un dialog de ​​autorităţile locale şi regionale, experţi şi oameni de ştiinţă şi cetăţenii interesaţi de viitorul amplasamentului fostei întreprinderi Siderurgica. TIMBRE va aduce beneficii Hunedoarei prin aplicarea unor tehnologii de vârf pentru caracterizarea situaţia poluării şi a hidrogeologiei sitului.

Poti sa te citiţi mai mult aici, cu privire la programul aici, şi cu privire la obiectivele pachetelor de lucru aici.